MAASTRICHT - Maasvallei gaat de komende jaren nieuwe keuzes maken over het groen van haar binnenhofjes, tuintjes en gemeenschappelijke buitenruimtes. Daarbij ontwikkelt Maasvallei een nieuwe vergroeningsstrategie volgens De Nieuwe wAarde. Hiermee dragen ze bij aan een goed leven voor haar bewoners.


Maasvallei’s groen visie gaat verder dan alleen planten en bomen. “We richten ons op fysieke en mentale gezondheid, klimaatadaptatie en het verminderen van hittestress,” zegt Sarah Klein Haneveld, directeur Maasvallei. “Eenzaamheid is een groeiend probleem en ook qua fysieke gezondheid valt er veel te winnen. Denk aan overgewicht en het gebrek aan beweging. We willen dat mensen weer vaker met elkaar in contact komen. Een praatje maken, een wandelingetje buiten.” Dat begint met een aantrekkelijke buitenruimte, die uitnodigt. Zo bouwt Maasvallei – natuurinclusief - samen aan buurten waar iedereen zich thuis kan voelen.

Natte voeten en hete zomers: groen tegen overlast

Ook op klimaatgebied pakt Maasvallei haar verantwoordelijkheid. Klein Haneveld: “Wateroverlast na een piekbui en hoge temperaturen leiden tot verschillende soorten van overlast en ongemak. Denk aan ondergelopen kelders en in versteende buurten loopt de gevoelstemperatuur op tot bijna 50 graden. Dat is geen fijne en gezonde leefomgeving.”

Door anders om te gaan met groen wil Maasvallei dit soort overlast verminderen. Meer groen zorgt ervoor dat regenwater beter wordt opgevangen en opgeslagen, terwijl schaduw en beplanting helpen om hittestress tegen te gaan. Zo ontstaat een leefomgeving die beter bestand is tegen het veranderende klimaat – voor mens én natuur.

Andere kijk op groen

Voor de uitwerking van de nieuwe groenvisie werkt Maasvallei samen met ecologisch adviesbureau Buiting Advies, de ontwikkelaar van De Nieuwe wAarde (DNW). “De uitdagingen waar Maasvallei mee te maken heeft, zijn helaas geen uitzondering”, zegt Suzanne Wijers, projectleider ecologie bij Buiting Advies. “In veel buurten zien we te veel stenen, weinig bomen en vaak uitheemse planten. Dat leidt tot diverse problemen, die vaak met elkaar samenhangen. Verdroging, wateroverlast, hitte-eilanden, afname van de biodiversiteit; noem maar op. Door op een andere manier in te richten en te beheren, kunnen we dit soort problemen afremmen.”

Trots op deze stap vooruit

Klein Haneveld: “Steeds meer gemeenten en woningcorporaties passen De Nieuwe wAarde toe. We zijn dan ook trots dat wij ons nu bij dat rijtje mogen voegen. In de samenwerking met onze partners gaat een heldere en eenduidige visie helpen.” In het najaar volgt een aanbesteding voor de selectie van een aannemer voor het groenbeheer, conform De Nieuwe wAarde.