MAASTRICHT - Een 19-jarige man is woensdag berecht via een supersnelrechtzitting voor het bedreigen van een ambtenaar in functie. De man was afgelopen zondag aanwezig bij de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht. Hij heeft daarbij in de richting van het gezicht van een agent gespuugd. De man heeft een taakstraf en jeugddetentie opgelegd gekregen.

Demonstratie
Afgelopen zondag vond er in Maastricht een demonstratie plaats van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Deze demonstratie was zowel bij Gemeente Maastricht, politie en het Openbaar Ministerie bekend. Door alle partijen zijn voorbereidingen getroffen voor het faciliteren van een veilig en goed verloop van de demonstratie.

Inzet Mobiele Eenheid
Naast demonstranten van KOZP verzamelden zich zondagmiddag ook diverse andere groeperingen in Maastricht. Die waren er deels op uit de demonstratie te verstoren. Hierdoor werd het op sommige plekken onrustig in de stad en was inzet van de Mobiele Eenheid nodig om eenieders veiligheid te garanderen. Bij deze inzet zijn zondag vijf personen aangehouden.

Veroordeling
De 19-jarige man is een van die vijf aangehouden personen. Hij is opgepakt wegens bedreiging van een ambtenaar in functie doordat hij in de richting van het gezicht van een agent heeft gespuugd. De rechter heeft ervoor gekozen om het adolescentenstrafrecht toe te passen en veroordeelde de man tot een taakstraf van 30 uur en jeugddetentie van vier weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De zaak van een van de andere aangehouden personen is geseponeerd. Bij de andere drie wordt de wijze van afdoening nog nader bekeken. Deze vier personen zitten niet meer vast. Het onderzoek naar de ongeregeldheden tijdens de demonstratie is nog in volle gang. Het Openbaar Ministerie sluit dan ook niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen plaatsvinden.