MAASTRICHT - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft 2 mannen veroordeeld tot 17 jaar cel. Ze hebben een 28-jarige man doodgeschoten en maakten zich daarna uit de voeten. De rechtbank Limburg legde hen een celstraf van 16 jaar op.

De mannen reisden in de avond van 1 december 2013 van België naar Maastricht met de intentie om een drugsdealer – het latere slachtoffer – te beroven. Ze stapten bij de dealer in de auto en een van hen sloeg hem met een pistool op zijn hoofd. De schermutseling vervolgde zich buiten de auto waarna een van de mannen van dichtbij op hem schoot. Het slachtoffer probeerde te vluchten en riep om hulp, maar werd toen voor een tweede keer geraakt, ditmaal schoot de andere man. Hij werd door de mannen gewond achtergelaten terwijl zij vluchtten in zijn auto. Die auto is uitgebrand in België teruggevonden. Het slachtoffer overleed de volgende ochtend aan zijn verwondingen.

Voorwaardelijke verzoeken afgewezen

De verdediging verzocht het hof om getuigen opnieuw te horen en nader onderzoek te verrichten. Het hof heeft daar van afgezien omdat de getuigen reeds eerder gehoord zijn en de verdediging deze getuigen toen al heeft kunnen ondervragen. Daarnaast is er voor het hof geen aanleiding om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de verklaringen. Nader onderzoek vindt het hof dus niet nodig.

Jarenlange celstraf

De mannen hebben met de schietpartij niet alleen het slachtoffer het leven ontnomen, zij hebben ook de veiligheid van anderen die op dat moment in de buurt waren in gevaar gebracht. Ook in hoger beroep hebben de mannen geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daad genomen. Sterker nog: zij hebben elkaar aangewezen als dader in een poging zichzelf daarmee vrij te pleiten.

Het hof veroordeelt hen wegens het samen plegen van deze gekwalificeerde doodslag: een van de ergste feiten in het strafrecht. Een langdurige straf is dan ook op zijn plaats. Beide mannen krijgen daarom 17 jaar cel.