LIMBURG - Tussen 12.00 uur en 21.00 uur vonden dinsdag 16 april grote controles plaats aan beide kanten van de grens met België en Duitsland. In de omgeving van Aken, Düren, Kreis Heinsberg en Kreis Euskirchen alsook aan de Nederlandse en Belgische kant van de grens waren in totaal rond de 300 medewerkers van veertien organisaties uit Nederland, Duitsland en België aan het werk. Naast de politie van Aken, Keulen, Düren, Heinsberg en Euskirchen was douane van Aken en de Bundespolizei ingezet. Aan de Nederlandse kant van de grens was de politie eenheid Limburg en de Koninklijke Marechaussee betrokken. In België werden de controles door de politie zones Weser-Göhl en Eifel en de Federale politie Eupen gehouden. Ze werden hierbij ondersteund door de Autobahnpolizei Luik en de douane Eupen.


In totaal werden 1625 voertuigen en 2422 personen gecontroleerd. In vijf gevallen werden drugsovertredingen geconstateerd en negen personen overtraden de immigratievoorschriften. In totaal werden vijf processen verbaal en 286 boetes uitgeschreven. Negen bestuurders werden bekeurd voor het rijden onder invloed van alcohol of drugs en er werden acht bloedmonsters afgenomen. 16 personen reden in voertuigen zonder geldig rijbewijs. Er werden twee personen aangehouden. Een persoon vanwege een Europees aanhoudingsbevel uit Polen en een persoon omdat hij gesignaleerd stond.

Samenwerken in een alliantie
Doel van de grensoverschrijdende politiecontroles was naast het bestrijden van het rijden onder invloed van alcohol en drugs criminaliteitsbestrijding op het gebied van woninginbraken, drugsdelicten, illegale vreemdelingen en mensenhandel. Ook vonden controles van het vrachtverkeer plaats. Bij de euregionale samenwerking gaat het om het vergroten van het veiligheidsgevoel van de inwoners van de Euregio Maas-Rijn door op elkaar afgestemde controlemaatregelen van de politie. In een gezamenlijk statement benadrukte de leiding van de deelnemende organisaties bij de controlelocatie Vetschau het belang van euregionale samenwerking. Anita Eberson, sectorhoofd district Parkstad: ‘Criminaliteit kent geen grenzen. Het grenzeloos samenwerken, elkaar versterken in een alliantie, informatie uitwisselen, is ontzettend belangrijk voor politiediensten in een grensregio. We kijken daarbij ook vooruit naar het EK voetbal. Een belangrijk evenement waar we ook samenwerken. Daarvoor is het goed om elkaar beter te leren kennen en er zo stevig te staan voor de veiligheid van de inwoners in deze regio.’

NeBeDeAgPol
In de grensregio Euregio Maas-Rijn met in totaal 4.000.000 inwoners werken de veiligheidsorganisaties hand in hand. De euregionale samenwerking van de politie is georganiseerd in de NeBeDeAgPol. Gezamenlijke controles en inzetten horen bij de kernopgave van de NeBeDeAgPol. Zo ook de inzet gisteren. Controles met gezamenlijke speerpunten maken deze nauwe samenwerking tussen de drie landen in de Euregio Maas-Rijn duidelijk. De controles zullen periodiek blijven plaatsvinden.