MAASTRICHT - In Den Bosch is het proces in hoger beroep gestart tegen een 40-jarige man. Hij wordt verdacht van onder meer twee gruwelijke steekpartijen met dodelijke afloop in Maastricht. Het OM denkt dat hij op 14 december 2017 onder meer een man en een vrouw om het leven heeft gebracht.

Binnen een kwartier
Hij zou binnen een kwartier de beide slachtoffers om het leven hebben gebracht. Bij een bevriende man heeft hij de hals doorgesneden. De vrouw is in haar woning met veel messteken om het leven gebracht.

De dochter van de vrouw heeft nog geprobeerd haar te redden, maar wordt in haar reddingspoging ernstig verwond. De overbuurman verjaagt de man uiteindelijk; ook hij wordt gestoken. Kort daarna is de verdachte aangehouden bij een cultureel centrum.

24 jaar en TBS
De verdachte is een vluchteling uit Syrië. De doodgestoken vrouw is een Syrische, de om het leven gebrachte man een Egyptenaar. Aanvankelijk werd rekening gehouden met een terroristisch motief; vooralsnog is daar niets van gebleken.

Op 12 maart 2019 legt de rechtbank Limburg een gevangenisstraf van 24 jaar en TBS met dwangverpleging op. Zowel de verdachte als het OM gaan in hoger beroep. Ook het OM, terwijl de officier van justitie achttien jaar en TBS met dwangverpleging heeft geëist.

De reden van het hoger beroep vindt voor het OM zijn oorsprong in de tenlastelegging. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), heeft daarin nu één van de twee niet-dodelijke steekpartijen gekwalificeerd als een poging tot moord. Dat was voor de rechtbank nog een poging tot doodslag. Voor het overige kan het OM zich vinden in het vonnis.

Vrijdag krijgen de nabestaanden en slachtoffers het woord. Op woensdag negen december komt de AG met de strafeis in deze zaak.