MAASTRICHT - Zonder dat de verdachte wist of het slachtoffer, die aan de rand van het water stond, kon zwemmen gaf hij hem een harde trap. Dat het slachtoffer niet kon zwemmen wist de verdachte in ieder geval na het geven van de trap als het slachtoffer spartelt en vecht voor zijn leven. Hij doet vervolgens niets anders dan toekijken en weglopen. De man die aan de verdrinkingsdood stierf, werd slechts 23 jaar oud. Vandaag stond de 58-jarige verdachte uit Maastricht voor de rechter. Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) gaat uit van doodslag en eist negen jaar gevangenisstraf.

Op vrijdagavond 14 juli 2023 lopen slachtoffer en verdachte op de Van Hasseltkade in Maastricht. Zij krijgen een woordenwisseling over een fiets. Een zogenaamd akkefietje. Voor de verdachte aanleiding het slachtoffer hard het water in te trappen en aan zijn lot over te laten. Getuigen moeten daarna met lede ogen aanzien hoe het slachtoffer binnen luttele ogenblikken kopje onder raakt, verdrinkt en levenloos uit het water wordt gehaald.

Camerabeelden

In zijn verhoor verklaart de verdachte in eerste instantie dat er sprake was van een ongeluk. Nadat de verdachte met de camerabeelden is geconfronteerd, geeft hij toe het slachtoffer te hebben geschopt. De officier van justitie stelt dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk het water in wilde trappen. “Het was niet de bedoeling dat hij zou overlijden. Wel het water in gaan, maar ik dacht dat hij eruit zou kunnen komen,” aldus de verdachte in zijn verhoor.

Gemak

“Op het moment dat alle personen en hulpdiensten op de kade zich zorgen maken over het lot van het slachtoffer, fietst de verdachte op zijn gemak weg. Niet om hulp te halen of zich op een andere wijze om hem te bekommeren. Nee, hij is ogenschijnlijk op zijn gemak onderweg richting een kroeg om daar een drankje te bestellen,” zegt de officier van justitie op zitting. “Dat je het in je hoofd haalt weg te lopen als je dit op je geweten hebt, is ronduit schofterig. Door het handelen van de verdachte hebben zijn ouders, broer, vriendin en vrienden een dierbare op verschrikkelijke wijze verloren. Bovendien zijn tientallen mensen getuige van de gevolgen van dit ernstige levensdelict. Ook om die reden moet een forse straf volgen.”

De uitspraak van de rechtbank is over twee weken.