ZUID-LIMBURG - De politie heeft vorige week een auto in beslag genomen die geprepareerd was voor stroperij. Er is niemand aangehouden.


Een paar dagen voor de inbeslagname werd er in de omgeving van Vijlen een melding gemaakt van vermoedelijke stroperij, waarbij met zoeklichten over akkers en velden werd geschenen.
De politie was snel ter plaatse en trof een voertuig aan dat mogelijk betrokken was bij de stroperij. De politie zocht, met hulp van een van de melders, de omgeving af naar personen die bij het voertuig hoorden en mogelijk aan het stropen waren.

ANPR
De vermeende stropers werden echter niet aangetroffen. Bij terugkomst op de locatie waar het voertuig eerder werd aangetroffen bleek het voertuig zojuist met hoge snelheid te zijn weggereden. Een achtervolging leverde helaas geen resultaat op.
Het betreffende voertuig werd een paar dagen later alsnog staande gehouden op de A2 naar aanleiding van een ANPR-hit. De APK van het voertuig bleek te zijn verlopen en de kentekenhouder bleek nog een aantal geldboetes te hebben openstaan die niet direct konden worden betaald.
Het voertuig werd buiten gebruik gesteld, wat de politie de mogelijk bood om het voertuig nader te onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek dat het voertuig speciaal was geprepareerd voor stroperij. Er lagen voorwerpen in die gebruikt worden bij stroperij en in de auto zat middelen om achterlichten en remlichten te kunnen doven ter voorkoming van betrapping op heterdaad. Bovendien bleek het voertuig in het verleden al vaker betrokken te zijn geweest bij stroperij.
Met toestemming van een Officier van Justitie werd het voertuig in beslag genomen ter vernietiging (onttrekking aan het verkeer).

Bekende vorm van stropen
Deze genoemde vorm van stropen is alom bekend bij stropers. Met sterke lichtbronnen wordt over akkers en velden geschenen om met name hazen en reeën op te sporen. Bij waarneming worden de dieren geschoten of met behulp van (meestal) hazewindhonden gevangen en gedood.
Buiten het feit dat dergelijke praktijken wreed zijn, is dit in strijd met de wet waar toegewijde jagers zich wel aan dienen te houden.
Daarnaast zorgt dergelijke stroperij ervoor dat een wildstand behoorlijk kan worden aangetast, terwijl jagers veel tijd en energie steken in het behoud van een goede wildstand. Dit is overigens ook een wettelijke verplichting is van de jager.