MAASTRICHT - De rechtbank Limburg heeft vandaag een 26-jarige man uit Rotterdam veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Zijn 23-jarige medeverdachte uit Rotterdam is daarvan vrijgesproken. Wel is deze verdachte tot 5 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol in de drugsdeal.

Drugsdeal
Beide verdachten kwamen op 16 augustus 2017 vanuit Rotterdam naar Maastricht om cocaïne te kopen in een woning aan de Bosscherweg. Deze drugsdeal liep uit de hand. Daarbij schoot de 26-jarige man tweemaal op de 22-jarige verkoper van de cocaïne, die dit niet overleefde. De 22-jarige overleed ter plaatse.

Ripdeal?
De officier van justitie stelde dat sprake was van een zogenaamde ripdeal: een (vooropgezet) plan om de cocaïne te stelen en daarvoor het slachtoffer te beschieten. Dat voornemen blijkt echter niet uit het dossier. Daarnaast ziet de rechtbank geen bewijs voor de stelling dat de verdachten de cocaïne hebben meegenomen. Er zijn ook anderen die hiervoor in aanmerking komen. De rechtbank gaat daarom uit van een uit de hand gelopen drugsdeal met fatale afloop.

Zelfverdediging?
De verdachten hebben verklaard dat het slachtoffer als eerste geschoten heeft en dat de 26-jarige man vervolgens, uit zelfverdediging (noodweer), terugschoot. Beide verdachten verklaarden daarbij expliciet over een stofwolk die van de muur kwam. Zodanig dat het stof over de schutter heen kwam, waardoor hij zijn ogen moest sluiten. Onderzoek heeft echter geen enkele schotbeschadiging aan muren of plafond aangetoond. Het zelfverdedigingsscenario, zoals door de verdachten geschetst, vindt naar het oordeel van de rechtbank geen bevestiging in het politieonderzoek. De rechtbank verwerpt daarom het beroep op noodweer.

Straf schutter
De schutter is niet alleen veroordeeld voor de doodslag, maar ook voor het bezit van een vuurwapen en munitie. Hij is bovendien al meerdere keren, ook tot fikse gevangenisstraffen, veroordeeld voor gewelddadige strafbare feiten. De rechtbank oordeelt dat sprake is van een criminele levensstijl en een hoog gevaar voor herhaling. Naast de 12 jaar gevangenisstraf, zal de verdachte ook nog 90 dagen gevangenisstraf van een eerdere voorwaardelijke veroordeling moeten uitzitten.

Vrijspraak

De 23-jarige man, niet zijnde de schutter, is vrijgesproken van het dodelijke schietincident. Hij had een belangrijke bemiddelende rol bij de totstandkoming van de drugsdeal, maar hij heeft geen bijdrage geleverd aan het doden van het slachtoffer. Wel is deze verdachte tot 5 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn rol in de drugsdeal.