MAASTRICHT - Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een man uit Maastricht veroordeeld voor deelneming aan de terroristische organisatie IS in de periode tussen maart en juli 2019. Het hof heeft hem een gevangenisstraf van 24 maanden en 240 uur taakstaf opgelegd.


De man had vanuit Nederland kanalen op Telegram opgezet, deelgenomen aan groepen op Telegram en in chats een grote hoeveelheid pro IS materiaal gepost. Bij dat materiaal zaten digitale tijdschriften van IS, gewelddadige films, toespraken van leiders van IS en instructiefilmpjes, bijvoorbeeld hoe zelf een bom te maken. Het hof acht de grote hoeveelheid (digitaal) materiaal die is aangetroffen bij de man en de professionaliteit waarmee hij op de door hem opgezette kanalen en groepen te werk ging van belang. Met zijn handelingen heeft de man in zo’n mate bijgedragen aan de doelstellingen van IS dat hij als lid van IS kan worden aangemerkt. Het Haagse hof heeft in de beslissing meegewogen dat IS als beleid heeft de strijd ook via de sociale media te voeren. Daarnaast is bewezen verklaard dat hij via deze kanalen zichzelf en anderen trainde door informatie van IS te hebben en te delen. Ook is hij veroordeeld voor opruiing.

De eis van het openbaar ministerie was 48 maanden gevangenisstraf waarvan 24 maanden voorwaardelijk. Het Haagse hof heeft hem 24 maanden gevangenisstraf opgelegd plus 240 uur taakstraf.