MAASTRICHT - “49 illegale vuurwapens werden actief te koop aangeboden. Daarmee kan het niet anders dan dat je een enorme bijdrage levert aan zwaar gewelddadige en zeer ernstige vormen van criminaliteit.” Dat zei de officier van justitie vandaag op zitting tegen een 41-jarige man uit Maastricht, die terecht stond voor drugshandel en wapenbezit. Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) eist vijf jaar gevangenisstraf.

Straatdeal

De strafzaak tegen de verdachte begint relatief klein als de politie op straat een vermoedelijke drugsdeal ziet en de verdachte aanhoudt. Daarbij doorzoekt de politie zijn telefoon. Aan de hand van de beelden in de telefoon van de verdachte wordt niet alleen helder dat de verdachte een straatdealer is, maar ook dat de verdachte de beschikking heeft over tientallen handvuurwapens. Het vermoeden bestaat dat hij er samen met zijn onbekend gebleven mededaders in heeft gehandeld.

Glocks

Het gaat om 49 Glocks, bekende handvuurwapens, die de verdachte te koop aanbood. “Weliswaar lijkt de verdachte niet de leider in het geheel te zijn, maar hij draagt actief zijn steentje bij, neemt bewust deel aan het wapenbezit en het te koop aanbieden van meerdere wapens”, licht de officier van justitie toe. Volgens de verdachte zijn de wapens op de beelden nabootsingen. Dit is gemotiveerd weerlegd door een wapendeskundige. De verdachte weigert daarnaast de locatie van de wapens aan te geven. Evenmin weigert hij de personen op de beelden te benoemen. “Het voorhanden hebben van vuurwapens vormt een onaanvaardbaar gevaar voor de veiligheid van personen en heeft een grote maatschappelijke impact”, aldus de officier van justitie.

De rechter doet uitspraak over twee weken.