MAASTRICHT - In december van dit jaar verschijnt bij Willems Uitgevers het boek ‘Dankzij Dorien’ van Hélène Nijssen, een grensverleggende, autobiografische en spirituele roman. In ‘Dankzij Dorien’ beschrijft auteur Hélène Nijssen wat er met haar gebeurde toen zij naar aanleiding van een foto werd teruggeworpen in de tijd.


Hélène is, met haar gezin, verhuisd naar Frankrijk en bezig haar nieuwe woonplek vorm te geven wanneer zij in een van de verhuisdozen op een oud fotoalbum stuit. Dat brengt haar terug naar het moment waarop ze een telefoontje van haar tante krijgt dat haar leven behoorlijk zal veranderen: haar nichtje Dorien is op weg naar haar werk verongelukt. Dorien is dan pas 34 jaar oud.

De herinnering aan die dramatische gebeurtenis brengt Hélène nog verder terug in de tijd. Zij deelt in haar boek met de lezer hoe zij en haar nichtje samen opgroeiden, hoe mensen tijdens hun jeugd leefden, hoe het er toen uitzag. Die flashbacks worden afgewisseld met gedachten en gevoelens in het heden.

Vervolgens deelt Hélène, op serene en rakende wijze, hoe zij contact heeft met haar overleden nichtje en hoe dat contact haar duidelijk maakt dat Dorien niet ‘weg’ is, dat het ‘hierna’ niet ophoudt, maar dat het, over de grenzen van de dood heen, in een andere dimensie verdergaat.

De beschrijving van deze ervaringen en van het leven vroeger is verweven met de impact van de emigratie wanneer Hélène en haar gezin in 2006 besluiten hun comfortabele bestaan in Nederland te verruilen voor een heel ander leven.

Hoe kom je tot die stap en wat doet dat met je? Waarom ga je voor dat ene land en niet voor een ander, de wereld is immers zo groot? Wil je die veilig gewaande comfortzone die je zo zorgvuldig hebt opgebouwd wel loslaten? Durf je dat? Of is het toch maar schijnveiligheid, want zie hoe snel iets, letterlijk in een fractie van een seconde, totaal anders kan zijn?

Spiritualiteit, het leven toen en nu, emigratie. Dat zijn de hoofdthema’s in dit welhaast letterlijk grensverleggende boek dat de lezer laat zien dat er heel veel grenzen zijn die je over kunt gaan. Die tussen wat je voor mogelijk en wat je voor onmogelijk houdt; de grens tussen Vroeger en Nu; de grens tussen landen.

Boekpresentatie

Op 16 december a.s. is Hélène Nijssen 18.00 tot 20.00 uur te gast bij Radio Culture Coated en op 17 december is de auteur van 14.30 tot 18.00 uur aanwezig bij Dominicanenboekhandel in Maastricht om haar boek te signeren.

Auteur

Hélène Nijssen (1961) is geboren in Maastricht, groeide op in Sittard, studeerde Engels, Spaans en Nederlands in Antwerpen en Maastricht en werkte nadien als vertaler en redacteur, deed pr voor een groot bedrijf en was zowel docent als mentor. In 2006 verhuisde ze met haar gezin doelbewust van Nederland naar Frankrijk. Het motto: ‘Een beetje minder HEBBEN, een beetje meer ZIJN.’ Rode draad in haar werk is het verleggen van je grens op meerdere vlakken en het overeind houden van een open mind.

Boekinformatie

‘Dankzij Dorien’ wordt, als 250 pagina’s’ tellende paperback, uitgegeven door Willems Uitgevers. Het ISBN luidt: 9789493306219 en het kost € 22,50. ‘Dankzij Dorien’ is overal te bestellen, onder meer via https://boeken.cafe/boek/dankzij-dorien/