MAASTRICHT - Ouderen moeten zich veilig voelen en veilig zijn. Toch heeft 1 op de 20 ouderen te maken met mishandeling. Waarschijnlijk denken we daarbij direct aan blauwe plekken, maar het kan bijvoorbeeld ook om financieel misbruik, verwaarlozing en verbaal geweld gaan. We hebben de signalen op papier gezet in de vorm van een waaier. Die hebben we verspreid onder professionals en vrijwilligersorganisaties. Zo willen we de signalen en dus ouderenmishandeling bespreekbaar maken. Maakt u zich zorgen om een oudere? Kom dan vooral in actie. Hoe? Dat leest u op deze pagina.
Als signalen van ouderenmishandeling eerder worden herkend, kan er eerder actie ondernomen worden. Dan krijgen ouderen eerder de juiste hulp en voorkomen we erger. De waaier ouderenmishandeling helpt signalen te herkennen.
Bekijk de waaier ouderenmishandeling
Maakt u zich zorgen om een oudere?
Blijf er niet mee rondlopen. Misschien is er niets aan de hand, maar wat als uw zorgen terecht zijn? Dan kunt u een belangrijke rol spelen. Ga met de oudere in gesprek en bespreek uw zorg. Vraag wat de oudere er zelf van vindt en wie een betrouwbare contactpersoon is. Probeer in contact te komen met de persoon waarvan u denkt dat deze de oudere niet goed behandelt. Als dat kan, spreek dan uw zorg uit. Dat kan al een belangrijke stap zijn.
Aan wie kunt u advies of hulp vragen?
Bel Veilig Thuis via 0800 20 00 voor advies en hulp (24/7 bereikbaar). Of chat met Veilig Thuis via Veilig Thuis. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.