MAASTRICHT - Van 28 september tot en met 4 oktober vindt de landelijke Week tegen Eenzaamheid plaats. In Maastricht kunnen inwoners gratis naar 12 lunchconcerten verspreid over de stad. Vrijwilligersorganisaties organiseren veel (extra) activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.


Met het landelijke thema ‘Kom Erbij’ wordt tijdens de Week tegen Eenzaamheid extra aandacht gevraagd voor sociaal isolement en eenzaamheid. Vaak rust er nog een taboe op eenzaamheid en is er weinig bewustwording. Ook in Maastricht is er die week een breed aanbod aan activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Iedereen kan gratis deelnemen. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen.

Twaalf gratis lunchconcerten

Gemeente Maastricht organiseert met Samen voor Maastricht 12 gratis lunchkamerconcerten in gemeenschapshuizen. Voor lunch wordt gezorgd, per concert zijn er 50 plekken beschikbaar. Aanmelden kan via www.thuisinmaastricht.nl/kom-erbij. Naast het reguliere aanbod van vrijwilligersactiviteiten hebben ook veel organisaties gehoor gegeven aan een oproep van de gemeente om extra activiteiten te organiseren tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Dit overzicht is tevens te vinden op de kom-erbij webpagina van Thuis in Maastricht. Maastricht Sport nodigt daarnaast uit voor de reguliere activiteiten.

Helft Maastrichtenaren ervaart gevoelens eenzaamheid

In Maastricht ervaart de helft van de inwoners gevoelens van eenzaamheid: bij de een speelt dat soms, bij de ander vaak. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Wethouder Anita Bastiaans van Welzijn: “De helft van de Maastrichtenaren voelt zich wel eens alleen. Maar we praten er zelden met elkaar over. Terwijl met elkaar in contact komen en dingen delen zo belangrijk is voor ons welzijn. De Week tegen Eenzaamheid biedt mensen een kans om gratis en laagdrempelig nieuwe mensen te ontmoeten. Kom erbij! Blijf niet thuis zitten en wie weet komen we elkaar tegen.”

Actieprogramma Eén tegen eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid 2023 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer dan driekwart van de gemeenten in Nederland en zo’n 170 landelijke maatschappelijke organisaties, instellingen en bedrijven zijn bij het programma aangesloten. Voor meer informatie over het landelijke programma kijk op www.eentegeneenzaamheid.nl