MAASTRICHT - 'De grens over? Alleen noodzakelijke reizen! Zo beschermen we elkaar.' Deze tekst staat sinds deze week op negen zogeheten tekstkarren bij de grensovergangen van Maastricht met Lanaken en met Riemst. De karren zijn geplaatst op initiatief van de burgemeesters van de drie grensgemeenten, en moeten mensen erop wijzen dat een niet noodzakelijke reis over de grens vanwege corona niet is toegestaan. De borden staan aan weerszijden langs de grensovergangen Cannerweg, Tongerseweg-Maastrichtersteenweg, Brusselseweg-Maaseikersteenweg, Via Regia-Tweede Carabinierslaan en Bosscherweg.


Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht: “Hoewel mensen zich in het algemeen prima aan de coronamaatregelen houden, zien we toch nog grensbewegingen waarvan wij ons afvragen of ze noodzakelijk zijn. Deze borden zijn een extra waarschuwing.” Noodzakelijk zijn reizen voor werk, studie, medische zorg, mantelzorg/familiebezoek of begrafenissen.

Haar Belgische ambtsgenoten Mark Vos (Riemst) en Marino Keulen (Lanaken) sloten zich meteen aan bij het Maastrichtse initiatief. Mark Vos: “Het coronavirus stopt niet bij de grenzen. Willen we dit virus echt de kop indrukken, dan zullen mensen echt even alleen voor noodzakelijke reizen de grenzen moeten passeren.” Marino Keulen vult aan: “Normaal zijn Lanaken, Riemst en Maastricht ontzettend gastvrij voor de buren, maar het kan even niet anders. We doen een beroep op het gezond verstand en het begrip van de inwoners. Geef het voorbeeld, ga niet onnodig de grens over, en stop het virus. We hopen iedereen snel weer met open armen te mogen ontvangen. Maar voor nu: Wees loyaal, koop lokaal. Shop bij de eigen lokale middenstand, ze hebben je meer dan ooit nodig.”