MAASTRICHT - Inwoners van Maastricht kunnen vanaf 1 oktober op 27 milieuperrons (ongeveer de helft van het totaal) babyluiers en incontinentiemateriaal deponeren in speciale containers, die werken met een toegangssysteem. Inwoners die er gebruik van willen maken, kunnen zich (liefst) online aanmelden bij de gemeente Maastricht. Er wordt bij aanmelding niet gevraagd of het baby-of incontinentiemateriaal betreft. Na aanmelding wordt binnen 5 dagen de bestaande milieupas geactiveerd voor gebruik van de container. Gebruikers die geen koppeling willen aan de milieupas kunnen een aparte pas krijgen. De luiers en het incontinentiemateriaal moeten worden aangeboden in speciale zakken, die vanaf vandaag gratis verkrijgbaar zijn bij de bestaande verkooppunten van de restzak in Maastricht.

Toegangssysteem
De containers voor babyluiers en incontinentiemateriaal worden voorzien van een toegangssysteem omdat de kwaliteit en zuiverheid van de afvalstroom een groot aandachtspunt is. Indien er namelijk ander afval in de container wordt gedumpt wordt de hele partij afgekeurd en verbrand. Dat is duur en slecht voor het milieu.

De gemeente brengt de inhoud van de container naar de eerste volwaardige luierverwerkingsinstallatie in Nederland van ARN in Weurt. Daar wordt het afval onder hogedruk en hoge temperatuur gerecycled. Hierdoor worden niet alleen ziektekiemen gedood, maar ook restanten van medicijnen afgebroken die mogelijk in het materiaal zitten. Uit de verwerkte baby- en incontinentieluiers worden biogas, compost en herbruikbare plastics geproduceerd.

Communicatie

Om zoveel mogelijk inwoners te attenderen op het gebruik van de container wordt het breed gecommuniceerd via social media, de website van de gemeente en via tv-spotjes, advertenties en posters. Een folder geeft informatie over aanmelding en gebruik en een overzicht van de 27 milieuperrons waar de speciale containers staan.

Maastricht afvalloos

Wethouder Aarts: “Ik ben blij dat we een volgende duurzame stap zetten omdat dit afvalmateriaal ook op een verantwoorde wijze wordt hergebruikt. Voor de gebruiker is het een verbetering omdat ze dit afval op ieder gewenst moment kwijt kunnen. Dat is wel zo prettig en het scheelt voor hen ook restzakken en dus geld.”

Maastricht streeft naar een afvalloze stad. Dat wil zeggen dat huishoudelijk afval niet meer verloren gaat, maar alles wordt hergebruikt of gerecycled. Bijvoorbeeld: Groente-, Fruit- en Tuinafval + Etensresten (GFT+E) worden compost voor een vruchtbare bodem. Plastic, Blik en Drinkpakken (PBD) en oud papier worden nieuw verpakkingsmateriaal. En uit luiers worden ook herbruikbare materialen gemaakt.

Meer informatie op de pagina luiers en incontinentiemateriaal