MAASTRICHT - De burgemeester van Maastricht, dhr. Wim Hillenaar, heeft de historische roman 'Een leven vol oorlog – een Nederlandse officier in de jaren 1787-1845' uit handen van de schrijver, Bert de Vries, ontvangen. Het boek speelt zich voor een groot deel af in Maastricht. Het vertelt het verhaal van de Maastrichtenaar Alphons Hoebrichts die als militair in verschillende infanterieonderdelen diende en deelnam aan veel veldtochten.

De fictieve hoofdpersoon Alphons Hoebrichts is een zoon van een notaris uit de Stockstraat in Maastricht. Als twaalf jarige jongen neemt hij dienst als vaandrig in het infanterieregiment van zijn oudoom de Schepper, dat gelegerd was in Harlingen. Een verhaal waarin het voelt alsof je een onderdeel bent van het leven van Alphons, en hij je vertelt over alle gebeurtenissen in het leger. Met een goede balans tussen de negatieve aspecten, zoals de onmenselijke omstandigheden tijdens gevechten, en positieve aspecten van Alphonsus' leven. Het leven van een officier in de achttiende en negentiende eeuw komt in het verhaal aan bod, zowel in vredestijd als in oorlogstijd.

Maastricht is de geboorteplaats van Alphons en het boek start ook in deze stad. Na 4½ jaar komt Alphons terug in Maastricht, nu gaat zijn regiment een onderdeel uitmaken van het garnizoen. Met het uitbreken van de oorlog in 1793 verlaat hij de stad weer. Aan het einde van zijn loopbaan als officier komt hij weer terug in de stad. Nu als Commandant van de Troepen in Limburg. Het leven en verschillende gebouwen in Maastricht worden beschreven. Maar ook de armoede in die tijd komt aan bod.

Het boek is uitgebracht door de Uitgeverij BoekScout en is te verkrijgen bij Bruna-Brusselsepoort in Maastricht. Het is een sprekend verhaal die de meeste lezers meer zal leren over het leven als militair in de achttiende en negentiende eeuw!