MAASTRICHT - Tijdens de Open Monumentendag op 10 en 11 september openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor publiek. Het doel van Open Monumentendag is om bijzonder Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.


Gouvernement aan de Maas

En bijzonder is het Gouvernement zeker. Gebouwd tussen 1983 en 1985 aan – en gedeeltelijk zelfs in – de Maas. Met zijn markante silhouet, maar ook met zijn historie: dertig jaar geleden werd in dit gebouw het Verdrag van Maastricht ondertekend, en daarmee het fundament gelegd voor de Europese Unie.

Duurzaamheid

Het thema van Open Monumentendag 2022 is duurzaamheid. En een link met duurzaamheid heeft het Gouvernement aan de Maas zeker. Het Verdrag van Maastricht zorgt er nu voor dat Europese duurzaamheidsdoelen gehaald worden. Ook het gebouw zelf is volledig verduurzaamd. Bij de bouw stond energiezuinig al hoog in het vaandel. Maar ook daarna is fors geïnvesteerd in verduurzaming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan driedubbel glas, nieuwe klimaatbeheersing en aansluiting op het warmtenet.

Welkom

U kunt dit bijzondere gebouw bezoeken. Op zondag 11 september wandelt u tussen 12.00 en 16.00 uur via de bestuursingang aan de Limburglaan door het bestuursgedeelte. Hier kunt u de Feestzaal en de Statenzaal bezoeken, de expositie over het Verdrag van Maastricht bekijken en natuurlijk een kopje koffie drinken. U bent van harte welkom!