LIMBURG - Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: momenteel telt Limburg ruim 86.000 energiezuinige huizen met energielabel A. Dit komt neer op zo’n 27,5% van alle woningen in de provincie, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO. Limburg is hiermee de minst duurzame provincie van Nederland, al zijn er wel grote lokale verschillen.

“Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron”, legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.

Momenteel heeft 34,5% van de Nederlandse woningen energielabel A. In Limburg ligt dit percentage een stuk lager. De provincie is hiermee zelfs het minst duurzaam van heel Nederland, al zijn er wel verschillen per gemeente.

De minst en meest duurzame Limburgse gemeenten

Heerlen is de minst duurzame gemeente van Limburg. Slechts 18% van alle huizen heeft hier energielabel A. Ook in Simpelveld (18,7%) en Beekdaelen (20,1%) ligt dit percentage veel lager dan elders in het land.

Koploper is juist Venray, maar ook in Peel en Maas en Roermond staan naar verhouding veel duurzame huizen. De top 5 gemeenten met de meeste duurzame woningen is als volgt:

  1. Venray: 42,2% van de woningen heeft energielabel A

  2. Peel en Maas: 38,9% van de woningen heeft energielabel A

  3. Roermond: 35,6% van de woningen heeft energielabel A

  4. Nederweert: 34,6% van de woningen heeft energielabel A

  5. Bergen: 33,4% van de woningen heeft energielabel A

“Het A-label heeft verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend,” legt de expert Energie van Independer uit.

In Limburg meeste energieslurpers

Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas. In Limburg gaat het om een percentage van 10,4%. Het is hiermee - samen met Zeeland en Friesland - de minst duurzame provincie van heel Nederland.

In Flevoland vind je naar verhouding juist de minste energieslurpende woningen: hier heeft maar 0,8% van de huizen energielabel F of G.

Voor meer informatie over dit onderzoek: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/energielabels-2024